Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından ABD Büyükelçiliği ve Global Academy destekleriyle sürdürülen “Make Information True Again” (MITA) projesi kapsamında 19-21 Şubat 2024 tarihleri arasında Kapadokya Üniversitesi’nde “Demokratik Değerleri Güçlendirmek; Türk-Amerikan İlişkilerinde Enformasyon Doğrulama” konulu ikinci öğrenci çalıştayı gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Kapadokya Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nden Uluslararası İlişkiler ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümlerinde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenim gören 20 öğrenci katıldı.
Çalıştayın ilk gününde katılımcılara, çalıştay kapsamında yapılması planlanan faaliyetler konusunda bilgi verilerek, konu uzmanları tarafından “Hakikat Sonrası Çağ: Gerçekler ve Yarı-Gerçekler” ile ilgili eğitim verildi.
Çalıştayın ikinci gününde ise alanında uzman akademisyenler tarafından “İnfodemi ve Bilgi Düzensizlikleri Türleri”, “Doğruluk Kontrolü: Metodolojisi ve Uygulamaları”, “21. Yüzyılda Psikolojik Savaş ve Bilişsel Savaşlar”, “Gerçek Ötesi Çağda Dış Politika ve UA İlişkilerde Dezenformasyon, Yanlış Bilgi ve Sahte Haber” ve “Türkiye-ABD-NATO İlişkileri” başlıklı konular özelinde seminerler verildi.
Çalıştayın üçüncü ve son gününde ise katılımcılar dezenformasyonla mücadele konusunu destekleyici çevrimiçi oyunlar oynayarak, öğrendikleri yöntemleri pratikte deneyimlediler. Ardından aktivite uzmanları desteğiyle, başta Rusya-Ukrayna Savaşı olmak üzere son dönemde sosyal medya platformlarında sıklıkla karşılaşılan dezenformasyon örneklerinden yola çıkılarak, katılımcıların farklı platformlardan ilgili haberlerin doğruluk kontrolü yapmalarına imkân sağlayan grup çalışması ve uygulama yaptırıldı.
Sertifika töreninin ardından çalıştayın öğleden sonraki kısmında katılımcılar Global Academy ile Kapadokya Üniversitesi ortaklığında düzenlenen “Küresel Dönüşümün Odağında Türkiye’nin Transatlantik İlişkileri” başlıklı konferansa katılarak, Prof. Dr. Özgün Erler Bayır’ın (İstanbul Üniversitesi) kolaylaştırıcılığında Prof. Dr. Mustafa Aydın (Kadir Has Üniversitesi), Prof. Dr. Serhat Güvenç (Kadir Has Üniversitesi), Barçın Yinanç (Gazeteci) ve Dr. Öğretim Üyesi Kaan Ataç’ın (Mersin Üniversitesi) konuşmalarını dinleyerek, tartışmalara katıldılar. Yaklaşık iki saat süren konferans sürensince Türk-Amerikan ilişkilerinin mevcut durumu ve geleceği ile Türkiye’nin NATO bağlantısı çerçevesinde ileriye dönük konular ele alındı. Çalıştay katılımcılarının yanı sıra Kapadokya ve Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi’nden öğrenci ve akademik katılma açık olan konferans sunumların ardından gerçekleştirilen soru-cevap kısmıyla sona erdi.