“Demokratik Değerleri Güçlendirmek; Türk-Amerikan İlişkilerinde Enformasyon Doğrulama” Çalıştayı, 15-17 Mart 2024 – Kadir Has Üniversitesi

  • Anasayfa
  • Uncategorized @tr
  • “Demokratik Değerleri Güçlendirmek; Türk-Amerikan İlişkilerinde Enformasyon Doğrulama” Çalıştayı, 15-17 Mart 2024 – Kadir Has Üniversitesi

 
Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği tarafından ABD Büyükelçiliği ve Global Academy desteğiyle gerçekleştirilen “Make Information True Again” (MITA) projesi kapsamında 15-17 Mart 2024 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi’nde “Demokratik Değerleri Güçlendirmek; Türk-Amerikan İlişkilerinde Enformasyon Doğrulama” konulu üçüncü öğrenci çalıştayı gerçekleştirildi.  

Çalıştaya, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul Arel Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümlerinde lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim gören 22 öğrenci katıldı. Çalıştayın ilk gününde katılımcılara uzmanlar tarafından “Hakikat Sonrası Çağ: Gerçekler ve Yarı-Gerçekler” ile ilgili eğitim verildi. Çalıştayın öğleden sonraki kısmında ise “Küresel Dönüşümün Odağında Türkiye’nin Transatlantik İlişkileri” başlıklı konferans, Prof. Dr. Özgün Erler Bayır’ın (İstanbul Üniversitesi) kolaylaştırıcı, Prof. Dr. Mustafa Aydın (Kadir Has Üniversitesi), Prof. Dr. Serhat Güvenç (Kadir Has Üniversitesi), Barçın Yinanç, (Gazeteci) ve Dr. Öğretim Üyesi Kaan Ataç’ın (Mersin Üniversitesi) konuşmacı olarak katılımları ile düzenlendi. İki buçuk saat süren konferans boyunca Türk-Amerikan ilişkileri özelinde tarihsel ve güncel konular ele alınarak, izleyicilerin soruları cevaplandı. 

Çalıştayın ikinci gününde ise hem aktivite uzmanları hem de alanında uzman akademisyenler tarafından “İnfodemi ve Bilgi Düzensizlikleri Türleri”, “Doğruluk Kontrolü: Metodolojisi ve Uygulamaları”, “21. Yüzyılda Psikolojik Savaş ve Bilişsel Savaşlar”, “Gerçek Ötesi Çağda Dış Politika ve UA İlişkilerde Dezenformasyon, Yanlış Bilgi ve Sahte Haber”, “Türkiye-ABD-NATO İlişkileri”, başlıklı konularda seminerler verildi.  

Çalıştayın üçüncü ve son gününde ise katılımcılara önce dezenformasyonla mücadele konusunu destekleyici çevrimiçi oyunlar oynatıldı. Devamında aktivite uzmanları başta Rusya-Ukrayna Savaşı olmak üzere son dönemde sosyal medya platformlarında sıklıkla karşılaşılan dezenformasyon örneklerinden bahsederek, katılımcıların farklı platformlardan bu haberlerin doğruluk kontrolü yapabilmesine imkân sağlayan grup çalışması ve uygulamalar yaptırdılar. Üç gün boyunca devam eden çalıştay, sertifika töreni ile son buldu.