Sanayi Devrimi ile tesis edilen birçok kurum ve alışkanlık zaman içerisinde ya değişim geçirmekte ya da değişim sinyallerini vermektedir. Ancak, bilgisayarlar ve taşınabilir akıllı cihazlar sayesinde yazılımlar yaşamakta olduğumuz Bilgi Çağında hayatın her alanına etki etmeye başladı. Eğitim-öğretim sisteminden çalışma şartlarına kadar birçok alanda etkisini hissettiğimiz bahse konu Bilgi Devriminin “siyaset”e etki etmesi beklenmektedir. Ancak bu etkinin ne yönde bir değişiklik yaratacağına dair çeşitli değerlendirmeler bulunmaktadır.
Bu çerçevede önerilen panelde toplumun devlete karşı etkinliğinin Bilgi Devriminin getirdikleri sayesinde ve ayrıca pandeminin de bu farkındalığın hızlanmasına etki ettiği varsayımıyla kurgulanacaktır. Bu varsayım çerçevesinde yanıtı aranan soru ise J. J. Roessau’nun “Toplum Sözleşmesi” ile tesis edilen günümüz demokrasilerinin etkilenip etkilenmeyeceği; etkilenecekse ne gibi bir değime maruz kalabileceği tartışılacaktır. Şüphesiz Bilgisayar Bilimlerinin “siyaset”i etkileme kapasitesi bu tartışmanın temelini oluşturacaktır.
Moderatör:
Haldun Yalçınkaya,Prof.Dr., Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Konuşmacılar:
Sinan Ülgen, Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi Başkanı, EDAM Mehmet Akşit, Prof.Dr., Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Bican Şahin, Prof.Dr., Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Hacettepe Üniversitesi